Bahan-bahan:
500gm tepung gandum
200gm gula halus
250gm minyak sapi
... Pewarna merah jambu dan hijau secukupnya
Cara memasak:
1. Adunkan gandum, gula dan minyak sapi hingga sebati.
2. Bahagi pada tiga bahagian dan setiap bahagian masukkan berlainan warna dan satu lagi dibiarkan biasa.
3. Ambil sedikit adunan dan dibulatkan.
4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit.
5. Setelah siap dibakar setiap bulatan biskut diayak dengan gula halus.
TIPS: sangai tepung gandum supaya tepung tidak lembab dan tahan lama. Minyak sapi dipanaskan hingga cair sebelum dicampurkan dengan tepung gandum. Jangan guna minyak sapi QBB, gunakan minyak sapi Cow & Calf sebagai alternatif. Jika suka,Cashew nut/Almond/kacang tanah/kismis boleh juga dijadikan intinya.
0 comments:
Post a Comment