Doh
250gm butter + (1 sb minyak sapi klu suka)
40 gm gula icing
2...0gm tpg jagung
2 biji telur kuning
350gm tepung rose
1 st pewarna hijau apple
1 st esen apple
sedikit susu tepung
250gm butter + (1 sb minyak sapi klu suka)
40 gm gula icing
2...0gm tpg jagung
2 biji telur kuning
350gm tepung rose
1 st pewarna hijau apple
1 st esen apple
sedikit susu tepung
Campurkan & gaul sebati butter, gula, kuning telur, pewarna, esen. Jgn pukul atau kacau lama.
Masukkan semua tepung & gaul dgn tangan.
Simpan adunan dlm peti sejuk selama 20min. Keluarkan bari tekan dlm acuan tart.
Jem Nenas
2 biji nenas yg masak atau nenas madu - parut dlm penapis.tadah air nenas tersebut.
Isi yg tertanggal atau bhg2 yg keras, blender bersama air nenas yg ditadah dr parutan nenas tadi. Jgn guna air tambahan yg lain.
Masak nenas bersama isi yg telah diblender hingga kering. Masukkan gula ikut manis ygdiperlukan. Selepas masak boleh masuk sedikit esen apple sebagai penambah perisa. Pewarna tidak dibubuh sbb warna jem yg keemasan akan nmpk kusam bila ditambah pewarna hijau.Masak jem sehingga betul2 kering tidak berair.
Selepas masak biar sejuk, bulat2kan jem supaya senang disusun atas tart waktu menggulung.
Bakar tart selama 15-20min/140 C - mengikut kesesuaian oven masing2.
Selepas masak tgk bhg bawah kuih ada kesan tapak atau tidak, kalau ada bermakna tart sudah masak.
Masukkan semua tepung & gaul dgn tangan.
Simpan adunan dlm peti sejuk selama 20min. Keluarkan bari tekan dlm acuan tart.
Jem Nenas
2 biji nenas yg masak atau nenas madu - parut dlm penapis.tadah air nenas tersebut.
Isi yg tertanggal atau bhg2 yg keras, blender bersama air nenas yg ditadah dr parutan nenas tadi. Jgn guna air tambahan yg lain.
Masak nenas bersama isi yg telah diblender hingga kering. Masukkan gula ikut manis ygdiperlukan. Selepas masak boleh masuk sedikit esen apple sebagai penambah perisa. Pewarna tidak dibubuh sbb warna jem yg keemasan akan nmpk kusam bila ditambah pewarna hijau.Masak jem sehingga betul2 kering tidak berair.
Selepas masak biar sejuk, bulat2kan jem supaya senang disusun atas tart waktu menggulung.
Bakar tart selama 15-20min/140 C - mengikut kesesuaian oven masing2.
Selepas masak tgk bhg bawah kuih ada kesan tapak atau tidak, kalau ada bermakna tart sudah masak.
Tunggu tart sejuk.
Cairkan White Chocolate secukupnya & glaze atas tart, tabur manik pelangi sebagai hiasan
Cairkan White Chocolate secukupnya & glaze atas tart, tabur manik pelangi sebagai hiasan
0 comments:
Post a Comment