250gm butter
120gm gula icing
100gm coco crunch - di kisar
100gm hazelnut/almond - kisar
50gm serbuk koko
1 biji kuning telur
tepung jagung secukupnya
hiasan:
coklat masakan putih - cair
oreo - tumbuk kasar - tabur
Gaul butter + gula sehingga gula hancur, adunan nmpk lebih putih drp sebelumnya. Masukkan telur. Gaul rata. Masukkan semua bhn2 lain spt coco crunch, hazelnut, serbuk koko. Tepung jagung ditambah mengikut lembut atau senang utk menerap.
Bakar 150c - 12-15min atau sehingga adunan masak.
Tunggu cookies sejuk sebelum diglaze dengan coklat putih, tabur atasnya dengan oreo.
TIPS: cookies ni sgt manis, sukatan gula telah dikurangkan drp 180gm ke 120gm sahaja disbbkan kemanisan dr choc putih akan mendominasi keseluruhan rasa biskut. Boleh juga menambah kekacang lain atau ceri sebagai penambah seri. Biskut ni sgt sedap & rangup & Lemak.
0 comments:
Post a Comment